Hoe werkt leasen via de werkgever

Er rijden zo’n 850.000 zakelijke leaseauto’s op de Nederlandse wegen, en dan gaat het alleen nog maar over personenauto’s. Het leasen van een auto via de werkgever is dan ook een fluitje van een cent, toch? In dit artikel zetten wij voor u op een rij hoe een auto leasen via uw werkgever werkt en waar u op moet letten bij een auto van de zaak.
Geschreven door het Redactieteam
13-8-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
13-8-2024 | Leesduur 4 min
Hoe werkt leasen via de werkgever | XLLease

De autoregeling

Kunt u een auto leasen via uw werkgever, dan is de kans groot dat die een autoregeling heeft. In de autoregeling wordt voor de werknemer zo goed mogelijk omschreven hoe het leasen via uw werkgever gaat. U vindt hier bijvoorbeeld welke autokeuzemogelijkheden u heeft, de regels voor privégebruik en het eigen risico bij niet-verhaalbare schade. Dus gaat u een auto van de zaak rijden? Neem dan altijd eerst de autoregeling even door. De gebruikersovereenkomst maakt onderdeel uit van de autoregeling. Hierin zijn specifieke afspraken rondom uw auto en autokeuze vastgelegd.

Leasebudget

Als u een auto van de zaak gaat rijden, dan krijgt u vaak te maken met het leasebudget dat uw werkgever heeft bepaald. Het leasebudget, ook wel normleasebudget genoemd, is meestal gebaseerd op een vast aantal kilometers per jaar en de looptijd. Op basis van het normleasebudget kunnen alle medewerkers in een bepaalde functie een vergelijkbare auto leasen. Krijgt u een leasebudget van uw werkgever, dan is dat het bedrag dat u per maand maximaal mag besteden aan uw leaseauto. Zolang u binnen het budget blijft en uw werkgever geen andere grenzen stelt, heeft u alle vrijheid om uw leaseauto uit te kiezen.

Leaseauto uitkiezen en offerte aanvragen

Het kiezen van een leaseauto begint vaak met een eerste oriëntatie online. Sommige bedrijven maken gebruik van de leasecalculator van de leasemaatschappij die is ingericht voor de autoregeling van uw werkgever. Ook XLLease kan u hierbij helpen. Heeft u een keuze gemaakt? Geef uw wensen dan door aan ons. We maken dan een nauwkeurige offerte en kijken ook of we het nog gunstiger voor u kunnen regelen. Zijn u en uw werkgever het eens over de offerte, dan stellen wij het leasecontract op. Veelal tekent u dan de gebruikersovereenkomst waarin uw autokeuze opgenomen is. Na ontvangst van het getekende leasecontract, bestellen we de auto bij de dealer. Zodra de auto afgeleverd kan worden neemt de dealer contact met u op voor het maken van een afleverafspraak. Vervolgens ontvangt u van ons de groene kaart, brandstof- of laadpas en andere toebehoren.

Zo werkt leasen en rijden in een auto van de zaak

Gaat u in een auto van de zaak rijden, dan gelden daarvoor leasevoorwaarden. Denk daarbij aan de looptijd van het leasecontract en de plicht om de auto goed te laten onderhouden. Ook belangrijk is wie er nog meer in de auto mag rijden, zoals eventuele gezinsleden. Zaak is ook om goed te letten op de kilometerbeperking bij privégebruik. In veel autoregelingen is opgenomen hoeveel privé kilometers u per jaar u mag rijden. Gaat u daaroverheen, dan bent u mogelijk een vergoeding verschuldigd aan uw werkgever. Let ook op uw eigen risico bij niet-verhaalbare schade. De hoogte daarvan is vastgelegd bij het afsluiten van uw leasecontract. Sommige werkgevers vragen een eigen bijdrage voor het privégebruik van de auto. Als dit het geval is vindt u dit terug in de autoregeling.

Bijtelling bij privégebruik

Hoe werkt leasen als u de zakelijke leaseauto ook privé gaat gebruiken? Iedereen die meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een auto van de zaak, krijgt te maken met de fiscale bijtelling. De bijtelling wordt beschouwd als inkomen, waarover u dus belasting moet betalen. Voor brandstofauto’s en hybride auto’s is de bijtelling 22% over de cataloguswaarde. Voor volledig elektrische auto’s is dat 16% tot de drempelwaarde van € 30.000, over het meerdere is dat 22% (percentages in 2024). Wilt u weten wat de bijtelling is voor het leasen van een auto via uw werkgever? Met onze online bijtellingscalculator kunt u eenvoudig berekenen wat de bijtelling is voor uw leaseauto.

Conclusie

Een auto van de zaak heeft veel voordelen. Het grootste daarvan ligt voor de hand: het niet hoeven betalen van de aanschafprijs, wat een grote investering is. Ook erg fijn is dat zaken als onderhoud en verzekering zijn inbegrepen bij een leaseauto wanneer u kiest voor bijvoorbeeld de leasevorm Full Operational Lease. Aan de andere kant krijgt u wel te maken met de fiscale bijtelling en zult u de leasevoorwaarden moeten kennen. Kortom: leasen via de werkgever is wel zo fijn, maar let op de details. Heeft u vragen of wilt u of advies over hoe het leasen via de werkgever werkt? Neemt u dan contact op met een van onze ervaren leaseadviseurs. We helpen u graag op weg!

 

Auto nieuws
Bedrijfswagens
Geschreven door het Redactieteam
13-8-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
13-8-2024
Lees meer over:
Delen